´Een goddelijk verteller´ - de Volkskrant

Jan Brokken (1949) is schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Werk van hem wordt in twintig talen vertaald, van Duits en Deens tot Chinees en Russisch. Vier van zijn boeken zijn verfilmd. De Italiaanse boekverkopers riepen I giusti (De rechtvaardigen) uit tot beste non-fictieboek van 2021. The Guardian roemde The Just als een 'monumentaal werk'. The New York Times prees Jungle Rudy als een meesterwerk van verhalende non-fictie. Met Baltische zielen schreef hij een baanbrekend en grensverleggend boek, met De vergelding kantelde hij het beeld van een dorp tijdens de oorlog. In het huis van de dichter en Mijn kleine waanzin behoren tot zijn aangrijpendste boeken, met De tuinen van Buitenzorg en De kampschilders beschreef hij aan de hand van zijn familiegeschiedenis het einde van het koloniale tijdperk. In zijn nieuwste boek, De ontdekking van Holland, beschrijft hij een vergeten (kunst)geschiedenis met Volendam als stralend middelpunt. In 2023 is Jan Brokken de Gouden Ganzenveer toegekend voor zijn ‘ontzagwekkend brede oeuvre’. Voor La Repubblica is Jan Brokken 'een van de origineelste schrijvers van dit moment, veelzijdig, diepgravend, virtuoos, meeslepend.' 

Foto © Jelmer de Haas

Meer nieuws
Meer Agenda items

Het nieuwe boek van Jan Brokken

De ontdekking van Holland

Rond 1900 was Volendam een bruisende, internationale kunstenaarskolonie. Jan Brokken wekt deze buitengewone en onderbelichte episode uit de Nederlandse (kunst)geschiedenis zoals alleen hij dat kan tot leven.

Achter de eenvoudige witte vitrages van het Volendamse Hotel Spaander ligt de kiem van een cruciale periode in de Nederlandse kunstgeschiedenis. De gastvrijheid van uitbaters Leendert en Aaltje Spaander, de levendige avonden en de ateliers op de begane grond bleken vanaf 1881 een magneet voor groten getale kunstenaars. Uit de hele wereld kwamen ze naar Volendam: ruim 1400 schilders, onder wie zo’n 200 vrouwen. Wat ze aan de Zuiderzee ontdekten waren de typisch Hollandse luchten en het destijds al beroemde Hollandse licht, maar ook verdraagzaamheid en openheid.

Lees verder