Literaire non-fictie avant la lettre & Italiaans succes

Liliane Waanders las voor Hanta,nl een aantal boeken over Mata Hari (Paulo Coelho, Pat Shipman) en concludeerde: ‘Ik gaf uiteindelijk de voorkeur aan de herziene en bijgewerkte druk van het boek van Jan Brokken, waarvan de eerste druk in 1975 verscheen. Literaire non-fictie bestond toen nog niet, maar Jan Brokken liet ook toen al zien dat hij met inachtneming van journalistieke uitgangspunten van feiten een heel goed verhaal kan maken.’ Van Mata Hari, de ware en de legende, verscheen kort voor de jaarwisseling de 5e druk.

In Italië wordt Bagliori a San Pietroburgo gezien als de regelrechte opvolger van Anime baltiche (Baltische zielen) en als een absoluut hoogtepunt van de literaire non-fictie. ‘Een schitterende koorzang, vol zoete stemmen maar ook met opstandig geschreeuw en kreten van pijn,’ aldus criticus Cristiano Conti. Ondanks de hoge eerste druk van 10.000 exemplaren moest Bagliori a San Pietroburgo voor kerst al herdrukt worden. De derde druk is in voorbereiding.

 In Frankrijk verschijnt op 23 januari Le Jardin des Cosaques. La Depêche selecteerde het boek als een van de drie buitenlandse boeken van ‘la rentrée littéraire d’hiver de 2018‘ die beslist gelezen moet worden.