Hartverwarmende reacties op Vrije Geluiden

Hartverwarmende reacties stromen binnen op de uitzending van het tv-muziekprogramma Vrije Geluiden van afgelopen zondag 30 oktober 2011, waarin schrijver Jan Brokken en zijn gloedvol non-fictieboek Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin centraal stonden. ‘Schitterend programma. Heel goed gedaan,’ was het eerste bericht dat binnenkwam, nog geen minuut na het einde van de vijftig minuten durende uitzending op Nederland 1. ‘Het was een schitterende uitzending,’ stond ook in de mail van Marre van Dantzig van de Literaire Reisboekhandel Evenaar in Amsterdam die twee minuten later volgde. ‘Ik heb genoten. Je kwam geweldig uit de verf met je enthousiasme, alsof je het boek gisteren geschreven had. Alles helder en met flair verwoord. Wim Statius Muller was aandoenlijk in zijn onaangedaanheid en Izaline Calister was een vamp en een ster. Mooi jullie drieën, zo samen. Kon niet beter!’ Via Twitter: ‘Ik was al een enorme fan van Jan Brokken, maar na deze uitzending vind ik hem echt de beste reisschrijver, met zoveel kennis, passie en betrokkenheid bij zijn onderwerpen.’ Een collega-schrijver: ‘Jij keert terug naar de oerrol van de schrijver: jij legt de wereld aan de lezers uit, niet wijsneuzig met statements, maar met verhalen. Prachtig om te zien.’ De vijfde reactie, via de website: ‘Jan, je was weer onvolprezen. Zo mooi hoe je Wim Statius Muller en Izaline Calister op de tv presenteerde. Een heerlijke start van de zondagmorgen.’ Boekhandelaar Marijke Kleijn uit Amersfoort: ‘De uitzending van Vrije Geluiden voerde rechtstreeks naar het hart. Prachtig verteld en prachtig gemusiceerd.’ Een Curaçaose lezeres: ‘Ik zeg altijd: niemand schrijft mooier over mijn eiland dan Jan Brokken. Deze uitzending bewees mijn gelijk.’ Een reactie via de VPRO: ‘Televisie op zijn best. Een welhaast documentair programma over de Caribische muziekcultuur. Eindelijk een ander beeld van Curaçao.’ Via Facebook: ‘Geweldig.’ Via Facebook: ‘Héérlijk om zo op zondag wakker te worden.’ Via Facebook: ‘Helemaal Jan Brokken. Poëtisch als in zijn boek over Youri Egorov. Meeslepend in zijn verhalen. Erudiet.’ Via Facebook: ‘Waarom geven ze die man geen tv-programma? Hij is als Pierre Janssen, je wilt horen, zien of lezen over wat hij vertelt.’