Jan Brokken over zijn Russische boeken in Assen

Op uitnodiging van de Orde van den Prince Noord Nederland gaat Jan Brokken op zaterdagmiddag 25 maart in gesprek met Marina Henselmans over zijn Russische boeken De Kozakkentuin en De gloed van Sint-Petersburg in de Statenzaal van het Drents Museum in Assen. Na afloop van het gesprek kunnen de leden van de Orde van den Prince de tentoonstelling met Russische schilderkunst uit de 19e eeuw bezoeken. Aansluitend is er een borrel en een diner. De Kozakkentuin doet op aangrijpende wijze verslag van de vriendschap tussen de jonge officier van justitie Alexander von Wrangel en de verbannen schrijver Fjodor Michajlovitsj Dostojevski in Siberië. Jan Brokken beschrijft de strijd van een rebelse schrijver tegen een verrot systeem en de hulp die hij daarbij krijgt van een jonge jurist die gruwt van corruptie en onrecht. In de Siberische woestenij wordt zowel de schrijver als de procureur verliefd op een getrouwde vrouw, wat gecompliceerd was halverwege de 19e eeuw. In De gloed van Sint-Petersburg brengt Jan Brokken een ode aan de kunstenaars van Sint-Petersburg die het al twee eeuwen lang opnamen tegen de machthebbers, van welke politieke signatuur dan ook.

Reserveren: verplicht, alleen voor leden Orde van den Prince