Jan Brokken schrijft boek over Nederlandse consul in Litouwen die duizenden Joden redde

Vandaag onthult koning Willem-Alexander in Kaunas, Litouwen, een monument voor Jan Zwartendijk. Deze oud-Philips-directeur en honorair consul schreef in de Tweede Wereldoorlog een grote hoeveelheid Curaçao-visa uit voor naar Litouwen gevluchte Poolse Joden en redde daarmee de levens van duizenden van hen. Begin oktober verschijnt bij Atlas Contact een boek van Jan Brokken over deze moedige reddingsactie: De rechtvaardigen. Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde.

Jan Brokken, schrijver van o.a. de bestsellers Baltische zielen en De vergelding, sprak voor zijn boek met de kinderen van Jan Zwartendijk en met die van andere bij de reddingsactie betrokken diplomaten. Hij deed uitgebreid onderzoek in Litouwen, Rusland, Japan en Shanghai. In De rechtvaardigen beschrijft hij niet alleen het leven van Jan Zwartendijk en zijn gezin, maar ook de lotgevallen van veel van de ontkomen Joden.

Jan Brokken werkt mee aan de speciale NOS uitzending over het staatsbezoek aan de Baltische staten (NPO 2, 16 juni, 19.20 uur). Op 18 september opent in het Philips Museum in Eindhoven een tentoonstelling rond Jan Zwartendijk.

Vanaf 6 oktober in de boekhandel. Paperback, rijk geïllustreerd, ca. 520 blz.