Jan Brokken in Italië

In Cagliari (Sardinië) ging op 20 juni de concertlezing Ejzenstejn contra Ezjenstejn in première. Op het Piazzi Garibaldi, het grootste plein van de stad, droeg de actrice Emilia Agnese het gelijknamige verhaal uit Baltische zielen voor, afgewisseld, begeleid of onderbroken door de door Stefano Guzzetti gecomponeerde muziek, die door twee cellisten, twee violisten, een pianist en een percussionist werd uitgevoerd. Tegen de 600 bezoekers woonden de voorstelling bij. Stefano Guzzetti geldt als een van de vooraanstaande Italiaanse componisten van moderne klassieke muziek. Na de vijf kwartier durende uitvoering kreeg het Stefano Guzzetti Ensemble een staande ovatie en moest Jan Brokken op het podium verschijnen. Ejzenstejn contra Ejzenstejn zal nog verschillende malen in Italië worden uitgevoerd. Van de uitvoering in Cagliari is een opname gemaakt die zowel op cd als op youtube zal verschijnen. Eerder op de avond gaf Jan Brokken een lang openbaar interview op het nabijgelegen Piazza San Domenico. Baltische zielen, De Kozakkentuin en De gloed van Sint-Petersburg blijven de Italiaanse lezers fascineren. In mei verscheen een speciale uitgave van Anime baltiche die te verkrijgen was bij de zaterdagbijlage van de Corriere della sera. De oplage bedroeg 10.000 exemplaren. Van het bij Iperborea verschenen boek zijn inmiddels 8 drukken verschenen. Cagliari was onder de indruk van de schrijver. La Nuova Sardegna roemde zijn veelzijdigheid onder de kop: ‘De duizend levens van Brokken, verteller van de wereld.’ L’unione sarda noemde hem ‘een fijnzinnig mens en een groot schrijver.’

In juli verschijnt de 22ste druk van Baltische zielen, in een 15 euro uitgave.