Jan Brokken geeft gastlezing op het Instituut voor Joodse Studies aan de universiteit van Antwerpen

Op uitnodiging van prof. Vivian Liska geeft Jan Brokken op donderdagavond 4 april een gastlezing over De rechtvaardigen op het Instituut voor Joodse studies van de Universiteit van Antwerpen. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ontdekte de Nederlandse consul in Kaunas (Litouwen) een manier om duizenden Joodse vluchtelingen het leven te redden: hij schreef voor hen een visum uit voor Curaçao. Daarmee reisden ze met de Trans Siberië Express naar Japan, van waaruit ze zich over de hele wereld verspreidden – vrijwel allen overleefden de oorlog. Het verhaal van Jan Zwartendijk is even verheffend als heldhaftig. In de korte tijd dat hij er de gelegenheid toe had schreef hij duizenden visa uit. Jan Brokken beschrijft het leven van Zwartendijk en de lotgevallen van enkele ontkomen Joden in een meeslepend epos. De rechtvaardigen is een les in moed, in het maken van de juiste keuzes op het juiste moment. Een combinatie van Baltische zielen en De vergelding. Een onthutsend non-fictieboek waaraan jarenlange en wereldwijde research ten grondslag ligt. Steven Spielberg: ‘Als ik het verhaal van Jan Zwartendijk eerder had gekend, had ik het verfilmd.’ Bill Clinton: ‘He filled desperate lives with hope during a period of great darkness, and his actions will remain a beacon of decency and righteousness for generations to come.’

Datum: 4 april

aanvang: 20.00 uur: lezing, 20.50: vragen publiek, boekverkoop, signeren

plaats: Auditorium van Stadscampus Universiteit Antwerpen (gebouw L)

Lange Winkelstraat 40-42

2000 Antwerpen

informatie&reserveren: ijs@uantwerpen.be