GEANNULEERD Jan Brokken over ‘De rechtvaardigen’ in de Hoeksche Waard

In verband met de corona-crisis kan deze lezing op 15 april helaas niet doorgaan. Er wordt een nieuwe datum gezocht.

Op uitnodiging van Bibliotheek Hoeksche Waard en Museum Hoeksche Waard en in het kader van 75 jaar Bevrijding geeft Jan Brokken op woensdag 15 april een lezing over zijn boek De rechtvaardigen in Museum Hoeksche Waard in Heinenoord. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ontdekte de Nederlandse consul in Kaunas, de directeur van Philips Litouwen Jan Zwartendijk, een manier om duizenden Joodse vluchtelingen het leven te redden: hij schreef voor hen een visum uit voor Curaçao. Daarmee reisden ze met de Trans Siberië Express naar Japan, van waaruit ze zich over de hele wereld verspreidden – vrijwel allen overleefden de oorlog. Jan Brokken beschrijft het leven van Jan Zwartendijk en de lotgevallen van enkele ontkomen Joden in een meeslepend epos. De rechtvaardigen is een les in moed, in het maken van de juiste keuzes op het juiste moment. Een onthutsend non-fictieboek waaraan jarenlange en wereldwijde research ten grondslag ligt. Een boek dat tot Kamervragen leidde en tot een excuus van de minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok aan de familie Zwartendijk.

Steven Spielberg: ‘Als ik het verhaal van Jan Zwartendijk eerder had gekend, had ik het verfilmd.’ Bill Clinton: ‘He filled desperate lives with hope during a period of great darkness, and his actions will remain a beacon of decency and righteousness for generations to come.’

Jan Brokken zal tijdens deze lezing ook ingaan op de rol die de Nederlandse consul-generaal in Stockholm, Adriaan Mattheus de Jong, heeft gespeeld. Hij volgde dezelfde werkwijze als consul Zwartendijk in Kaunas, en hielp niet alleen Joodse vluchtelingen aan een visum maar ook Nederlandse Engelandvaarders, onder wie de broers Snijders uit Dordrecht. Oud-docent Dick Snijders uit Oud-Beijerland beschrijft die geschiedenis in het binnenkort te verschijnen boek, Dordrecht-Stockholm-Londen.

Datum: 15 april

aanvang: 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

plaats: Museum Hoeksche Waard

Hofweg 13,

3274 BK Heinenoord

toegang: 15,00 euro (inclusief 1 consumptie)

reserveren&organisatie: www.museumhw.nl

 

NB reserveert u vroegtijdig, de belangstelling is groot. Bij meer dan 50 aanmeldingen zal de lezing gehouden worden in de Nederlands Hervormde Kerk aan de Hofweg 2A in Heinenoord