Slechte weken, goede weken

Het waren slechte weken voor Jan Brokken. De presentatie van I giusti, de 634 pagina’s tellende Italiaanse vertaling van De rechtvaardigen, op donderdag 27 februari in het Teatro Franco Parenti in Milaan werd afgelast vanwege het besmettingsgevaar met het coronavirus. Ook de presentaties van I giusti in Cortina d’Ampezzo en in de regio Veneto gingen niet door. Het door de RAI georganiseerde festival Libri Come in Rome, waar Jan Brokken op zaterdag 14 maart geïnterviewd zou worden, is afgelast. De boekenbeurs Testo in Florence, waar Jan Brokken op 21 maart in gesprek zou gaan met de Italiaanse schrijver van Poolse afkomst Wlodek Goldkern, is verzet naar medio juni. De universiteit van Trento, waar Jan Brokken op 2 april zou deelnemen aan een internationaal seminarium over de roman in de 21ste eeuw, is gesloten. Het is ook hoogst onzeker of Jan Brokken I giusti kan presenteren op de boekenbeurs van Turijn, medio mei, zoals de bedoeling was. Maar, wonder boven wonder, I giusti verscheen in de laatste week van februari op de internationale boeken top twintig van de Corriere della Sera en steeg in de eerste week van maart naar de 18e plaats. Het boek staat daar tussen bestsellers van Stephen King, Isabel Allende en Amélie Nothomb. Volgens uitgeverij Iperborea gaat I giusti in rap tempo Anime baltiche achterna, tot nu toe het best verkochte boek van Jan Brokken in Italië. ‘Schitterend,’ twitterde een Italiaanse lezeres. ‘600 pagina’s in twee dagen en nachten. Alleen met Brokken. Zonder kans op besmetting.’

Ondertussen is in Nederland Stedevaart razendsnel van start gegaan. ‘Mensen annuleren reizen en schaffen Stedevaart aan,’ constateerde een boekhandelaar in Amsterdam. Aan het begin van de Boekenweek is de 3e druk verschenen. Drie drukken in vier weken, beter kan niet. Zo werden het toch nog goede weken voor Jan Brokken.