Presentatie I giusti in Milaan afgelast, Jan Brokken niet naar Italië.

De presentatie van I giusti, de 674 pagina’s tellende Italiaanse vertaling van De rechtvaardigen, op donderdag 27 februari in Milaan, is afgelast. Vanwege het besmettingsgevaar van het coronavirus heeft het stadsbestuur van Milaan alle theaters gesloten. Ook het Teatro Franco Parenti, waar I giusti gepresenteerd zou worden tijdens de openingsavond van het festival I Boreali (Het Noorden). Een enorme strop voor uitgeverij Iperborea, de zaal – 350 stoelen – was al weken uitverkocht. Ook de andere manifestaties rond het boek zijn geannuleerd. Onzeker is nog of de presentaties van I giusti in Cortina d’Ampezzo, Rome en Florence in de maand maart doorgang zullen vinden. Jan Brokken heeft zijn reis naar Italië op aanraden van zijn Italiaanse uitgever voorlopig uitgesteld. ‘Het is een enorme strop voor Iperborea,’ aldus Jan Brokken. ‘Sinds september hebben ze het festival I Boreali voorbereid. Maar gelukkig is niemand van de uitgeverij besmet geraakt met het virus. De sfeer in Milaan schijnt bizar te zijn. Een totaal lege stad, Francesca Gerosa, de PR van de uitgeverij, zei me door de telefoon dat het oorlog leek.’ I giusti verscheen op 14 februari en kreeg direct al een buitengewoon lovende en paginagrote recensie in La Stampa. Ook Il Foglio prees het boek als ‘een historische reportage van reusachtige documentaire, morele en literaire waarde.’ Voorafgaand aan een twee pagina groot interview in de Corriere della Sera van zondag 24 februari schreef Alessia Rastrelli dat zelden een historisch boek zo actueel is en dat ‘zelden de geschiedenis zo levend en invoelbaar is gemaakt.’