Beste Boeken 2015: Die Vergeltung & De Kozakkentuin

Voor Die Welt behoort Die Vergeltung tot de beste boeken van het afgelopen jaar. Een zeldzame uitverkiezing voor een van oorsprong Nederlands boek. De Duitse vertaling van De vergelding, een dorp in tijden van oorlog verscheen in februari 2015. Het boek kreeg uitmuntende kritieken van o.a. Die Welt, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Der Tagesspiegel en Die Zeit. Voor Die Welt heeft Jan Brokken ‘de oorlog navoelbaar gemaakt.’ Ook De Kozakkentuin, het jongste boek van Jan Brokken, verscheen op een oudejaarslijst. Voor Hilde Van den Eynde van het Belgische dagblad De Standaard is het boek over de vriendschap tussen Alexander von Wrangel en Fjodor Dostojevski het beste non-fictie werk van 2015. Hilde Van den Eynde: ‘Brokken beschrijft de huishouding van deze twee naar moedertje Rusland terugverlangende zielen met zoveel inleving dat hun negentiende-eeuwse Weltschmertz haast tastbaar wordt.’