Een uitzonderlijk programma

Het was een uitzonderlijke avond, afgelopen vrijdag in De Doelen in Rotterdam. Voor de pauze gaf Jan Brokken een kort historisch overzicht van de Antilliaanse muziek. Pakkende verhalen, afgewisseld met walsen, mazurka’s en danza’s, op de piano uitgevoerd door Randal Corsen. Na de pauze volgde een programma dat één lange illustratie was van de slothoofdstukken van Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin. Jan Brokken betoogt daarin dat de klassieke Antilliaanse muziek, de traditionele, de populaire en de jazz niet in aparte hokjes opgesloten zitten, maar samengaan en elkaar blijven beinvloeden. Op het podium zaten aan de linkerzijde de vier leden van het Randal Corsen Ouartet, in het midden de jonge Arubaanse meestergitarist Marlon Titre en aan de rechterzijde de acht leden van het New European Ensemble: vier blazers en vier strijkers. Het geheel stond onder leiding van dirigentChristian Karlsen. Latin Jazz, klassieke en traditionele Antilliaanse muziek vloeiden samen en vormden een schitterend geheel. Pure cross over, die dankzij gedurfde programmering in de Willem Burgerzaal van De Doelen kon klinken, op andere avond het domein van klassieke kamermuziek. De veertien musici voerden werken uit van o.a. Emilio Prudencia, Joseph Sickman Corsen, Rufo Inocencio Wever, Marlon Titre, Randal Corsen en Julian Basilico Coco. De laatste, Julían Coco, de nestor van de Curaçaose muziek, 86 jaar inmiddels, zat op de eerste rij en genoot zichtbaar. De veertien musici en Jan Brokken brachten hem een ode, die met een staand applaus van het publiek werd bekrachtigd. Concerten – en dat is ook wel een beetje het treurige van concerten – zijn eenmalig. Maar dit uitzonderlijke programma wordt in zijn geheel nog een keer uitgevoerd: op zondagmiddag 16 mei in het Tropentheater in Amsterdam. In de schitterende zaal van het Koninklijk Instituut voor de Tropen aan de Mauritskade dus. Aanvang: 14.00 uur. Als u genoten heeft van Waarom elfAntillianen… mag u dit programma beslist niet missen. Er zijn nog kaarten beschikbaar, zie voor reserveren onderAgenda. In de pauze zal Jan Brokken zijn boek signeren. Van het laatste deel van het programma is een opname gemaakt, die op een nader tijdstip door De Concertzenderzal worden uitgezonden.