‘De droevige kampioen’ – Driedelige docu-dramaserie bij de VPRO

Op vrijdag 19 maart begint de driedelige VPRO docu-dramaserie De droevige kampioen van regisseur en scenarioschrijver Sander Burger.  De serie wordt op drie achtereenvolgende vrijdagen uitgezonden en is geïnspireerd op het gelijknamige boek van Jan Brokken.

Zijn roman over Riki Marchena is gebaseerd op het ware levensverhaal van Robert Hosé, tafeltennislegende uit Curaçao. Brokken, die zelf jarenlang op Curaçao woonde, leerde Hosé kennen toen deze zijn auto wilde wassen. Opgegroeid in één van de armste wijken van Curaçao, wordt internationaal tafeltenniskampioen, rokkenjager en succesvol ondernemer Robert Hosé begin jaren ’70 hét rolmodel van een nieuwe, zelfbewuste generatie zwarte Antillianen. Aan de hand van interviews, archiefbeelden en nagespeelde scènes krijgt de kijker inzicht in de mythevorming rondom, en het roerige leven van, Hosé. De hoogte- en dieptepunten van zijn leven en die van Curaçao blijken nauw met elkaar verweven…

Deze week verschijnt De droevige kampioen met een nieuw omslag en een nieuw voorwoord van Jan Brokken.