Mata Hari op naar de 5e druk

Van de geheel herziene en volledig bijgewerkte Mata Hari, de ware en de legende, is binnen enkele weken de vierde druk verschenen. In verschillende boekwinkels in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en natuurlijk: in Leeuwarden, is de biografie doorgedrongen tot de toptien. “Na het lezen van dit boek heb je een totaal ander beeld van Mata Hari dan je eerst had. Je gaat anders over haar denken en sluit haar (stiekem) in je hart,” schreef Ann op bol.com. Op dezelfde website reageert een balletdanser: “Mooi dat dit boek opnieuw wordt uitgegeven, naast de stortvloed aan nieuwe publicaties over en geïnspireerd door Mata Hari. Ik las het enkele jaren geleden tijdens het schrijven van een artikel over de dans van Mata Hari voor een dansvakblad. En vond informatie die ik in geen enkele andere biografie aantrof. Van harte aanbevolen.” In een lezersreactie schreef Gert-Jan de Vries: ‘Dwars door de tijd komt Margaretha Zelle op je af en gaat een gesprek met je aan, waarbij ernst en schaterlach elkaar afwisselen. Als een echte danseres lijkt ze aan de zwaartekracht te ontsnappen. Ik denk dat alleen Jan Brokken tot zoiets in staat is. Bij hem bestaan er geen grote en kleine onderwerpen, alleen fascinerende figuren die zich even groots als klein kunnen gedragen. Er schuilt iets van Dirkje uit De vergelding in Mata Hari, en ook iets van Jean Rhys uit Goedenavond, mrs. Rhys van dezelfde Brokken.’ Voor de Jouster Courant is Mata Hari in de eerste plaats ‘een heel prettig leesbaar boek’ waarin de biograaf Greetje Zelle laat uitgroeien tot een waarlijk interessante artieste die als een vis in de Europese cultuur zwemt. Marianne Hoefnagels vraagt zich op haar website af hoe iemand even aangrijpend over de filosoof Hannah Arendt, de dichter Anna Achmatova en de courtisane Mata Hari kan schrijven.