Een mooie lezersreactie op ´Baltische zielen´

´Mijn man en ik hebben jaren geleden uw boek Baltische Zielen gelezen.Hartverwarmend hoe u ons meenam naar dat gebied en naar dat verleden.
Het verhaal van de kameleon Romain Gary kwam weer terug, toen we gisteren een wandeling langs de Linge maakten. We startten in Leerdam. En lazen op de straatnaambordjes Wilna (Vilnius), Memel (Kaipeda) en Narva. Het bleek een gebied te zijn waar vroeger de houtzagerij Varsseveld had gestaan. Deze heer Varsseveld haalde zijn bomen o.a. uit Litouwen en Estland. Behalve de twee balkgaten waar het hout moest uitwerken voordat het de fabriek in kon, kun je nog een soort eilandje zien waarop hij elk jaar een boom plantte, die hij meebracht uit de verschillende landen. Bovendien zijn de straatnamen uit die landen daaraan ontleend.

Het leek me fijn om te weten voor de mevrouw, die aan u vroeg, het verhaal over Romain Gary / Roman Kacew de oude naam Vilne voor de titel te gebruiken.De naam van haar stad leeft voort. Waarom hij met een W en een A wordt geschreven weet ik niet, maar Wilna staat voor Vilnius, waar het hout voor de zagerij vandaan kwam, staat op het bordje geschreven.´ P.B. en G.V.