Opnieuw een prestigieuze Italiaanse prijs voor Jan Brokken

Op maandag 8 juli jl is in Brussel de prestigieuze Premio De Sanctis ‘Europa’ uitgereikt aan Jan Brokken voor zijn gehele literaire oeuvre en zijn fundamentele bijdrage aan de Europese cultuur. De Premio De Sanctis is een Italiaanse staatsprijs. Sinds drie jaar wordt de prijs in een Europees kader uitgereikt. Jan Brokken ontvangt de prijs in de categorie literatuur, de Fransman Etienne Balibar in de categorie filosofie, de Italiaan Michelangelo Pistoletto in de categorie beeldende kunst en de Italiaanse zussen Alba en Alice Rohwacher in de categorie cinema. Tijdens een korte ceremonie op de Italiaanse residentie in Brussel kreeg Jan Brokken de staatsprijs uit handen van Han Peters, de Nederlandse ambassadeur in België,. In zijn dankwoord zei Jan Brokken steeds vaker te overwegen naar Italië te emigreren, ‘een land dat me evenveel inspiratie als erkenning geeft.’ Eerder ontving Jan Brokken de Premio letterario Giusppe Acerbi voor Nella casa del pianista (In het huis van de dichter), de Premio Tribuk dei Libri, de prijs van Italiaanse boekverkopers, voor I giusti (De rechtvaardigen) en de Premio Chatwin alla carriera, de Bruce Chatwin Lifetime Achievement Award, voor zijn gehele oeuvre. De plechtigheid in Brussel werd bijgewoond door Tanja Hendriks, directeur van Atlas Contact, Marjet Knake, Hoofd PR van Atlas Contact en door Brokkens editors vanaf zijn debuutroman, Emile Brugman en Ellen Schalker.

0 Reacties

Geef commentaar