Enorme belangstelling voor In het huis van de dichter, Baltische zielen, De vergelding en De Kozakkentuin

De afgelopen weken verschenen herdrukken van In het huis van de dichter (10de druk), Baltische zielen (19de druk) en De vergelding (16de druk). In het buitenland deden Nella casa del pianista (bekroond met de Acardi Prijs), Anime Baltiche (5e druk) en Die Vergeltung het erg goed. Ook De Kozakkentuin stond volop in de belangstelling. Tientallen lezersreacties kwamen binnen.

Joyce van der Voort over De Kozakkentuin: ‘Wat een fantastisch boek. Ik heb het in één ruk uitgelezen. Het heeft een mooie stijl, is spannend, geestig, indringend en plaatst je helemaal in een andere tijd, in een andere wereld. Heerlijk om zo over de vriendschap tussen von Wrangel en Dostojevski te lezen. En over het schrijverschap van Dostojevski, de relatie tussen zijn leven en zijn romans of verhalen. De keuze voor de ik-vorm werkt heel goed, Jan Brokken heeft zich geweldig ingeleefd in Alexander. Bijzonder einde aan het boek ook. Alle lof.’

Brian Molenaar over De Kozakkentuin: ‘Een briljant boek. En ik dacht alles over Dostojevski en de 19de eeuw te weten! Het is bovenal levendig, je maakt het als lezer allemaal mee.’

Saskia Goldschmidt, schrijver van De voddenkoningin, De hormoonfabriek en Verplicht gelukkig, over Baltische zielen: ‘Godsamme, wat een overweldigend boek. Zo aangrijpend; het inzoomen op die individuele levens, zich een weg worstelend door de in bloed gedrenkte geschiedenis, maakt invoelbaar hoe die geschiedenis ons nog altijd vormt. Ik ben best aardig bekend met de geschiedenis van de Shoah (die dwang van Gidon Kremers vader tot het lezen van alles wat met de Shoah te maken heeft kwam me lichtelijk bekend voor…) maar Baltische zielen openbaarde allemaal nieuwe geschiedenissen, ook van mensen die vanwege hun talent bekend bij me waren, maar wier geschiedenis ik niet kende, zoals Sergej Eisenstein, Philip Hirschhorn, Romain Gary/Emile Ajar. En ook de beschrijving van de onbekende families, zoals de redster van boekhandel Roze, Inara Belinkaja, het zijn stuk voor stuk bijzondere, aangrijpende en belangrijke verhalen, die verdomd goed verteld zijn.’

Tracy Metz over Baltische zielen: ‘Met je boek onder mijn arm door de Baltische landen gereisd. Naar Liepaja waar mijn opa vandaan komt! En welke boekhandel zie ik daar? Janis Roze. Dankzij jou ken ik de hele achtergrond. Wat schrijf je mooi!!’

Hanny Visser over Baltische zielen: ‘Ik ben inmiddels zelf (slechts) drie weken in de Baltische landen geweest, maar dankzij Jan Brokken’s research op allerlei gebied heb ik veel gezien. Ik ben dan ook heel blij met de inspiratie die daaruit gevolgd is; inmiddels heb ik het Sämtliche Werk van Graf Eduard von Keyserling gelezen: wat een fantastisch impressionistisch schrijver en wat een schitterend observator van het adellijke leven. Daarnaast ben ik in de ban geraakt van Romain Gary/Emile Ajar. Ook het Joodse aspect past helemaal in mijn interesse. (..) Fijn om zo door een boek weer op allerlei nieuwe schrijvers te komen. Ik heb ooit Nederlands gestudeerd en dat heeft mijn literaire wereld toch wel versmald, zo’n fenomeen als Gary is dus volledig aan mij voorbijgegaan, net als de films van zijn werk. Veel succes Jan Brokken met een volgend werk: ik kijk er naar uit.’

Prof. dr. mr. Alex Reinders over De Kozakkentuin: ‘Het mooiste boek van Jan Brokken. Een groter compliment na Baltische zielen is toch niet mogelijk! Hoe spannend en hoeveel inzicht gevend in de menselijke psyche. Als ik er iets over te zeggen had zou ik het verplichte literatuur maken voor alle juridische studenten.’

 

De Kozakkentuin is genomineerd voor de Hebban Awards 2016 in de categorie non-fictie.