Wederom op nr. 1

De tuinen van Buitenzorg is teruggekeerd naar de eerste plaats op NRC Boekentoptien. Het staat voor de vijfde week in de top drie, de noteringen waren nr. 1, nr. 1, nr. 2, nr. 2. en nu weer nr. 1. Dit dankzij de formidabele steun van de boekhandel. Het boek was koud van de drukker toen Hans van de Sande van Boekhandel Van de Sande in Terneuzen al deze leestip gaf aan zijn klanten: ‘In twee avonden uitgelezen. Een juweeltje, zo mooi.’ Een dag later verkoos Grietje Braaksma van Broese Boekverkopers in Utrecht De tuinen van Buitenzorg tot Boek van de Week van Radio 4. ‘Een goed, sterk boek. De muziek van Godowsky is voor Jan Brokken wat de madeleines voor Proust waren.’ Daan Nijman van de gelijknamige boekhandel in Roden mag dan net met pensioen zijn gegaan, hij wilde toch nog graag deze leestip aan zijn klanten geven: ‘In één adem uitgelezen. Integer, boeiend, ontroerend. En wéér mooie muziek ontdekt.’ Ine Soepnel verkoos De tuinen van Buitenzorg tot een favoriet van boekhandel Van Someren & Ten Bosch in Zutphen. ‘Pijnlijk en prachtig, voor mij een van de hoogtepunten in het oeuvre van Jan Brokken.’ De medewerkers van Boekhandel Van de Velde keken reikhalzend uit naar de nieuwe Brokken en sprongen meteen op de fiets om het boek te bezorgen, zowel voor de winkels in Leeuwarden en Sneek als in Drachten, Dokkum, Harlingen, Assen en Groningen. Nick Walhout van De Koren Tuin in Goes prees het boek al even hard aan: ‘De nieuwe Brokken is prachtig.’ Op de buikbandjes bij Dekker van de Vegt in Nijmegen kwam te staan: ‘Een heel mooi en rijk boek, vol verhalen over mensen en gebeurtenissen uit een vervlogen tijd. De titel is ontleend aan een muziekstuk. Hoe dat precies zit en wie de componist is, vormt een van de bijzondere verhalen.’

De 4e druk van De tuinen van Buitenzorg is in voorbereiding. Met daarin, op veler verzoek, een kaartje van Java en een van Sulawesi.