Vijf sterren voor cd Baltic Souls

Peter van der Lint in dagblad Trouw van 21 maart 2014: “Voor wie het schitterende boek Baltische zielen van Jan Brokken heeft gelezen, is de cd Baltic Souls verplichte kost. In zijn zeer originele boek reist Brokken door de verscheurde geschiedenis van de Baltische staten aan de hand van beroemde kunstzinnige families uit Estland, Letland en Litouwen. Violiste Ursula Schoch en pianist Marcel Worms reisden de afgelopen tijd samen met Brokken langs binnen- en buitenlandse concertzalen met een programma rondom de muziek uit het boek. En dat prachtige programma is nu op cd uitgebracht. Na beluistering heb je meteen weer zin om het boek opnieuw te gaan lezen en je onder te dompelen in de wereld van Arvo Pärt, zijn leraar Heino Eller, Peteris Vasks, Ester Mägi en Jurgis Gaizuaskas. Hun muziek krijgt hier samen met die van George Gershwin (zijn moeder kwam uit Vilnius) uitmuntende uitvoeringen. Zoals Ursula Schoch Pärts Fratres begint, grijpt je meteen bij de lurven. Later betovert zij samen met Worms in Für Alina en Spiegel im Spiegel, beide ook van Pärt. Schochs volle toon is lekker dichtbij opgenomen. Worms is op dreef in Pärts Sonatine no. 1, een vroeg werk waarin nog niets van de latere spiritualiteit is te horen. Brokken zelf schreef de toelichtingen bij deze zeer verzorgde cd.”

Peter van der Lint bekroont Baltic Souls met de maximale score: vijf sterren.

De cd Baltic Souls is te verkrijgen bij de Klassieke Zaken-winkels, de Libris Boekhandels en online bij www.zefirrecords.nl