Jan Cremer: De vergelding is van topklasse, een meesterwerk

Opnieuw breekt Jan Cremer een lans voor het werk van Jan Brokken. Hij deed dat al in 1989 toen hij het door de kritiek goeddeels genegeerde Zaza en de president van het niveau van Graham Greene noemde. Hij herhaalde dat nog eens krachtig naar aanleiding van De regenvogel uit 1991,Jungle Rudy uit 1999 en Baltische zielen uit 2008. En nu dus opnieuw. In de serie Schrijvers lezen ook interviewt Nick Muller in de webaflevering van 26 januari 2014 van HP/De Tijd Jan Cremer over de boeken die indruk op hem hebben gemaakt. Jan Cremer: “Nederlandse literatuur heb ik eigenlijk vrij weinig gelezen, behalve dan natuurlijk de aan mij toegezonden boeken van bevriende schrijvers als Gerard Reve en W.F. Hermans. Met beiden onderhield ik door de jaren heen een vrij uitvoerige correspondentie. Een grote uitzondering is Jan Brokken, die ik ooit zeer terecht ‘De Graham Greene van de Lage Landen’ heb genoemd. Zijn pas verschenen De vergelding is van topklasse. Een meesterwerk van diepgravende fact- and fiction.Prachtig!”