‘De tuinen van Buitenzorg’ tijdens Indische dodenherdenking

Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp legde op zaterdag 14 augustus een krans bij de Indische plaquette op het Binnenhof. In haar toespraak haalde ze schrijver Jan Brokken aan, die in zijn boek De tuinen van Buitenzorg schrijft over het Indische verleden van zijn familie. Jarenlang wilde hij niks te maken hebben met het Indische verleden van zijn ouders en zijn twee broers. Allen kampten met trauma’s. Zijn moeder adviseerde hem: ‘Verlies je maar niet in onze geschiedenis.’ Na haar dood volgt hij alsnog haar pad terug. In De tuinen van Buitenzorg beschrijft hij zijn moeder als een nieuwsgierige, ondernemende en vrijgevochten vrouw. Ze verdiepte zich in de verschillende culturen in Indonesië. En begon daardoor te twijfelen aan de superioriteit die achter haar missie zat. Hij brengt zijn moeder tot leven hoe zij tóen was. Nog niet getekend door de verschrikkingen van de oorlog en het gedwongen vertrek daarna. ‘Het zijn deze verhalen,’ aldus de Tweede Kamervoorzitter, ‘hoe beladen, persoonlijk en klein ook, die verteld moeten blijven worden. Omdat ze het mogelijk maken te rouwen en te verwerken. En ook omdat ze het mogelijk maken te luisteren en te verbinden.’