‘De tuinen van Buitenzorg’ Zomerboek

Zowel NRC als Het Parool selecteren De tuinen van Buitenzorg als een van de boeken die je deze zomer beslist moet lezen.

Michiel Krielaars verklaart die keuze in NRC als: “De nieuwe Jan Brokken, De tuinen van Buitenzorg (****), is niet zozeer een relaas over een Hollands echtpaar in de nadagen van Nederlands-Indië, als wel een zoektocht naar de levendige jonge vrouw die zijn moeder ooit was voordat ze in 1949 getraumatiseerd naar Nederland kwam. Dit is een van zijn beste boeken.”

Hans Renders oordeelt in Het Parool: “De tuinen van Buitenzorg is helemaal een Brokkenboek: geschiedenis, romantiek, mededogen en de wereldgebeurtenissen als decor van een individueel leven. ‘De Oosterse ziel voelt alles anders aan”, is het motto van dit prachtige verhaal over het leven op Celebes voor de Tweede Wereldoorlog, met en passant ontroerende doorkijkjes. Olga heeft een roerig leven geleid, haar zoon maakt duidelijk dat ze in de eerste plaats intens heeft geleefd.”

 

De 6e druk van De tuinen van Buitenzorg is inmiddels verschenen. Ook het ebook en het luisterboek lopen bijzonder goed. Het luisterboek is door Jan Brokken zelf ingesproken, met vijf delen uit de Java Suite van Leopold Godowsky en een werk van Paul Seelig als muzikale begeleiding, briljant vertolkt door pianist Tobias Borsboom.