Brief van de dochter van Jean Rhys

Jan Brokken vond de brief terug die de dochter van Jean Rhys hem op 19 februari 1994 stuurde, twee jaar na het verschijnen van de eerste editie van zijn boek over Rhys, thans heruitgegeven onder de titel Het eiland van Jean Rhys. Maryvonne Moerman-Lenglet (1922-2000) woonde wisselend in de Vaucluse (Fr) en in Rotterdam-Kralingen. Ze was getrouwd met de arts Jan Job Moerman (1918-1997) en bracht geruime tijd met hem in Indonesië door. Na ontvangst van de brief nam Brokken contact op met Maryvonne en interviewde haar voor de documentaire film They destroyed all the roses die Jan Louter op grond van zijn boek over Jean Rhys maakte. Jan Brokken: ‘Ik herinner me haar als een intens lieve vrouw die met veel begrip over haar moeder sprak, terwijl haar moeder haar min of meer aan haar lot heeft overgelaten en zij slechts de vakanties bij haar doorbracht. Ze is opgevoed door haar vader, de Nederlandse schrijver, journalist en verzetsstrijder Jean Lenglet, die van 1919 tot 1933 getrouwd was met Jean Rhys. Van rancune geen sprake, wel zei ze keer op keer dat haar moeder onvoorstelbaar veel moeilijkheden had moeten overwinnen in haar leven. De mooiste brieven in de Selected Letters van Jean Rhys zijn de brieven aan haar dochter.’

 

Geachte Heer Brokken,

Tot mijn genoegen werd mij in Frankrijk uw boek over Jean Rhys toegestuurd door vrienden. Het is een van de weinige keren dat ik met plezier iets over mijn moeder heb gelezen, over ’t eiland, dat zo’n enorme invloed op haar werk, haar leven heeft gehad. Uw kijk, de beschrijving en de sfeer brachten mij verhalen en gesprekken met haar in herinnering; haar tropenjaren en die van mijzelf.

Persoonlijk vind ik het echt de moeite waard om het boek in vertaling, Engels, en misschien Frans, te laten uitgeven. Er verschijnt zoveel onzin over haar, er wordt zoveel gespeculeerd! U bent één van de weinige mensen die zelf is gaan kijken. Het zou een welkome aanvulling zijn in de omvangrijke literatuur die er over Jean Rhys bestaat.

Met heel veel dank voor wat u geschreven hebt.

Vriendelijke groeten,

 

Maryvonne Moerman-Lenglet