1 oktober – Jan Brokken over De rechtvaardigen in Neerijnen

In het kader van 75 jaar bevrijding en in samenwerking met Bibliotheek Rivierenland Geldermalsen geeft Jan Brokken op donderdagmiddag 1 oktober een lezing over zijn internationale bestseller De rechtvaardigen in Stroomhuis Neerijnen. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ontdekte de Nederlandse consul in Kaunas (Litouwen) een manier om duizenden Joodse vluchtelingen het leven te redden: hij schreef voor hen een visum uit voor Curaçao. Daarmee reisden ze met de Trans Siberië Express naar Japan, van waaruit ze zich over de hele wereld verspreidden – vrijwel allen overleefden de oorlog. Het verhaal van Jan Zwartendijk is even verheffend als heldhaftig. In de korte tijd dat hij er de gelegenheid toe had schreef hij duizenden visa uit. Jan Brokken beschrijft het leven van Zwartendijk en de lotgevallen van enkele ontkomen Joden in een meeslepend epos. De rechtvaardigen is een les in moed, in het maken van de juiste keuzes op het juiste moment. Een onthutsend non-fictieboek waaraan jarenlange en wereldwijde research ten grondslag ligt. Steven Spielberg: ‘Als ik het verhaal van Jan Zwartendijk eerder had gekend, had ik het verfilmd.’ Bill Clinton: ‘He filled desperate lives with hope during a period of great darkness, and his actions will remain a beacon of decency and righteousness for generations to come.’

NB Deze lezing zou oorspronkelijk op 13 mei plaatsvinden. I.v.m. Covid-19 zullen niet meer dan 30 mensen worden toegelaten. Mocht er veel meer belangstelling zijn, dan zal op dezelfde dag een tweede lezing georganiseerd worden, dan in de morgen, om 11.00 uur.

Datum: 1 oktober

aanvang: 14.30 uur

plaats: Het Stroomhuis

Van Pallandweg 1

4182 CA Neerijnen

informatie&kaartverkoop&reserveren: www.stroomhuisneerijnen.nl