Voor de donkere dagen (3)

‘Een echt Jan Brokken Boek’, oordeelt de legendarische boekhandelaar Trude Gerritsma in haar wekelijkse column voor Omroep Delft over de heruitgave van De blinde passagiers. ‘De vier hoofdpersonen komen niet los van hun verleden. Een terugkerend thema in het werk van Jan Brokken dat hij hier virtuoos in grootse avonturen vervat.’ Ook Olivier Rieter van Literair Nederland.nl is erg enthousiast. ‘Na vijfentwintig jaar is De blinde passagiers van Jan Brokken nog steeds relevant. De roman is goed opgebouwd en biedt zowel avontuur als diepgang. Twee van de meest typische aspecten van Nederland komen hier samen: de omgang met water en de omgang met verf – het gehele boek speelt aan boord van een vrachtschip en de hoofdpersoon is restaurator van schilderijen. Omdat ook de internationale vluchtelingenstroom wordt gethematiseerd is dit een rijk werk dat nog steeds relevant is en deze heruitgave zeker verdient.’