Tzum Nieuws: Jan Brokken knalt met nieuw boek meteen de bestsellerlijst in, hoogste binnenkomer deze week: nummer zeven

Tzum literair weblog: ‘De tuinen van Buitenzorg, het nieuwe boek van Jan Brokken, waarin hij het leven van zijn moeder beschrijft die jarenlang in Nederlands-Indië woonde, is de hoogste binnenkomer deze week in de Bestseller Top 60 van CPNB. Vanuit het niets komt Brokken binnen op plek zeven in de bestsellerlijst.’

Er verschenen al interviews in de VPRO Gids, De Volkskrant, Nederlands DagbladAD Magazine, indringende gesprekken met Frits Spits in De Taalstaat, Nicky Aerts in Pompidou van VRT Klara en Sybrand Niessen en Martine van Os bij Tijd voor Max, Boek van de Week voor Radio 4, lovende recensies in HP/De Tijd, Vrij Nederland, Trouw, Het Parool, De Standaard, De Telegraaf, Nieuwsweekend, prachtige aandacht in deze barre tijden voor boek en boekhandel.

“Brokkens beproefde techniek om emoties, verlangens en ervaringen uit te breiden met kennis over het land, de taal, de religie, de mythologie en de politiek maakt niet alleen dat het verhaal leeft, maar dat het ook ‘een groter kader’ krijgt, zoals Hella Haasse zou zeggen. Dat gaf haar altijd het gevoel ‘adem te kunnen halen’. Zo werkt het bij Brokken ook: door zijn weetlust productief te maken komt al het persoonlijke in perspectief te staan. ‘Verdwaal maar niet in ons verleden’ had zijn moeder eens tegen hem gezegd. Brokken is in De tuinen van Buitenzorg allerminst verdwaald. Hij is de sensibele en weetlustige gids.” – Carel Peeters, Vrij Nederland

“Persoonlijke passages mengt Brokken met politieke. Maar bovenal herontdekt de auteur zijn moeder én komt hij dichter bij zichzelf. Dat maakt De tuinen van Buitenzorg Jan Brokken reist door de geschiedenis én komt thuis.” – Lies Schut, De Telegraaf