Presentatie van ‘De kampschilders’ in Amsterdam

Unieke kans! Vier met Jan Brokken en intimi de publicatie van zijn nieuwe boek De kampschilders op donderdag 13 oktober 2022 in de theaterzaal van de OBA aan de Oosterdokskade in Amsterdam. Zijn uitgever Marcella van der Kruk gaat met Jan Brokken in gesprek over de bijzondere achtergronden en de totstandkoming van De kampschilders, over de kamptijd van zijn ouders en de reddende kracht van kunst. Op groot scherm zullen een aantal van de kunstwerken uit het boek te zien zijn.

Het interview duurt een klein uur, daarna kan worden nagepraat met Jan Brokken die zijn  boek ook zal signeren.

Over De kampschilders: de kunsten bloeiden in de jaren dertig op Bali. Vanuit de hele wereld trokken kunstenaars naar het eiland en raakten geïnspireerd en betoverd door de Balinese cultuur. Onder hen ook de schilders Rudolf Bonnet, Willem Hofker en Maria Hofker-Rueter. Maar aan die wereld kwam een eind toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Bonnet en de beide Hofkers kwamen in een jappenkamp op Celebes terecht, Rudolf en Willem in hetzelfde kamp als Han, de vader van Jan Brokken, Maria in hetzelfde kamp als zijn moeder Olga. Op ingenieuze en ongeëvenaarde wijze verweeft Brokken hun lotgevallen. Hij wekt het rijke culturele leven op Bali tot leven, maakt de voortdurende angst in het kamp op indringende wijze invoelbaar en laat zien hoe kunst in onmenselijke omstandigheden een redding kan zijn. Met De kampschilders bewijst Jan Brokken zich opnieuw als een geweldig verteller en als literaire non-fictieschrijver die de grote historische feiten navoelbaar en de kleine persoonlijke geschiedenissen magisch kan maken.

Datum: 13 oktober 2022
Inloop: vanaf 16.30 uur
Presentatie: 17.00 – 18.00 uur
Napraten en signeren: 18.00 – 19.00 uur
Plaats: Theaterzaal Openbare Bibliotheek Amsterdam
Oosterdokskade 143
1011 DL Amsterdam

Entree: gratis maar aanmelden verplicht
Aanmelden: https://www.oba.nl/agenda/oosterdok/boekpresentatiejanbrokkendekampschilders.html

NB De OBA ligt op ca. 10 minuten lopen van Amsterdam CS. Parkeren kan in de Oosterdok Parkeergarage onder de bibliotheek.