The Guardian bespreekt ‘De rechtvaardigen/The Just’

In The Guardian verscheen een uitgebreide bespreking van de Engelse vertaling van De rechtvaardigen, The Just:

‘Onbekende held:

hoe ‘Mr Radio Philips’ duizenden hielp de nazi’s te ontvluchten.

In juni 1940 gaf een Nederlandse verkoper, als consul in Litouwen, aan Joodse vluchtelingen pseudo-visa om Europa te ontvluchten. Zijn opmerkelijke verhaal wordt nu pas verteld. Hij hielp meer Joodse levens te redden dan Oskar Schindler, maar hoewel de dappere daden van de Duitse industrieel bekend waren over de hele wereld vanwege een met een Oscar bekroonde film, kennen maar weinigen de naam Jan Zwartendijk, een Nederlandse radioverkoper die duizenden Joden hielp de nazi’s te ontvluchten. – bezet Europa.

Nu probeert een boek van de gevierde Nederlandse schrijver Jan Brokken Zwartendijk van de vergetelheid te redden, evenals andere moedige functionarissen die de regels bogen om enkele duizenden Joden te helpen die vastzaten tussen nazi-Europa en de Sovjet-Unie.’