‘Een van de meest verrassende schrijvers van Europa’- La Nuova Sardegna

‘Een hedendaagse meester’- La Stampa

 Dagblad La Stampa vraagt iedere week een boekhandelaar naar het beste boek van het seizoen. Voor Giorgio Gizzi van boekhandel Arcadia in Rovereto is dat zonder enige twijfel L’Anima delle città (Stedevaart) van Jan Brokken. ‘Je hoeft alleen maar het hoofdstuk over de relatie tussen Giorgio Morandi en Bologna te lezen om te begrijpen dat we hier te maken hebben met een meester, een hedendaagse meester van het reizen en begrijpen.’ (La Stampa, 11 december 2021)

Ook Massimo Onifric is die mening toegedaan. In La Nuova Sardegna noemt hij Jan Brokken een van de meest verrassende en niet te klasseren schrijvers van Europa. ‘Zijn proza dwaalt tussen essay en roman, op het kruispunt van geheugen, biografie en autobiografie.’ Het onderwerp van Brokken is niets minder dan de moderne geschiedenis van de westerse beschaving. ‘Met de frisse geest van een Stevensoniaanse held gaat hij op zoek naar het Schateiland.’ Zijn geestverwanten zijn Cees Nooteboom, Björn Larsson en Fredrik Sjöberg – allen in het Italiaans uitgegeven door Iperborea. Hun gemeenschappelijke voorbeeld? ‘W.G. Sebald, de hypnotiserende verteller van ideeën.’

Giorgio Cozzi legt Brokken deze lijfspreuk in de mond: Sono curioso, quindi viaggio, ‘Ik ben nieuwsgierig, dus ik reis’. Zo luidt ook de kop in La Stampa.