Voorbereidingen Oratorium ‘De rechtvaardigen’ in volle gang

In mei 2022 zal Cappella Amsterdam in samenwerking met het Berlage Saxophone Quartet en schrijver Jan Brokken de productie ‘De rechtvaardigen’ naar zeven Nederlandse podia brengen. De coproductie is ontstaan toen Jan Brokken, de auteur van de roman ‘De rechtvaardigen’ en Peter Vigh, altsaxofonist en vaste arrangeur van het Berlage Saxophone Quartet, Cappella Amsterdam benaderden om het boek samen te gaan vertolken op het podium. Bekijk hier hoe Jan Brokken, Cappella Amsterdam en het Berlage Saxophone Quartet de uitvoeringen voorbereiden.

In de agenda vindt u de uitvoeringsdata en locaties.

Met ‘De rechtvaardigen’ brengen Cappella Amsterdam, het Berlage Saxophone Quartet en schrijver Jan Brokken het verhaal van de Nederlandse consul Jan Zwartendijk die zijn leven op het spel zette voor de vrijheid van anderen. Zwartendijk is redder van duizenden levens, van Pools Joodse mannen, vrouwen en kinderen die naar Litouwen vluchtten en wanhopig een manier zochten om Europa te verlaten. Hij verstrekte visa waarmee Joden, met de Trans-Siberië Express, van Litouwen door de Sovjet-Unie naar Vladivostok, verder naar Japan en door naar Amerika, Shanghai en andere landen reisden en zo werden gered van de Holocaust.

Een indrukwekkend verhaal dat ook zal ingaan op de geredde Leo Adler en zijn Bella Hamburg, die na een zesjarige vlucht New York bereikten maar heimwee hielden naar hun oorspronkelijke continent en taal.
Middels voordracht van Jan Brokken, ingevlochten in muziek voor koor en saxofoonkwartet, maken we in dit doorgecomponeerde concert mee hoe goede daden van één mens duizenden mensenlevens kunnen redden. Het nieuws is vol van vluchtelingenstromen richting Europa. Het is niet lang geleden dat Europa een oorlogshaard was die ontvlucht moest worden.