Jan Brokken over ‘De ontdekking van Holland’ in Heemstede 

Op uitnodiging van Boekhandel Blokker en ter gelegenheid van de Boekenweek 2024 gaat Arno Koek op zondagmiddag 17 maart in gesprek met Jan Brokken over zijn nieuwe boek De ontdekking van Holland in Boekhandel Blokker in Heemstede. Speciaal voor deze Boekenweekmiddag is de winkel op zondagmiddag geopend.

Achter de witte vitrage van het Volendamse hotel Spaander ligt de kiem van een cruciale periode in de Nederlandse kunstgeschiedenis. De gastvrijheid van uitbaters Leendert en Aaltje Spaander, de levendige avonden en de ateliers op de begane grond, bleken vanaf 1881 een magneet voor groten getale kunstenaars. Uit de hele wereld kwamen ze naar Volendam: ruim 1400 schilders, onder wie zo’n 200 vrouwen. Uit Engeland, de VS, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, de Scandinavische landen, Spanje, Japan. Ze bleven er tussen de drie weken en drie jaar, een Oostenrijkse kunstenaar kwam 28 keer naar Volendam en de Fransman Hanicotte spande de kroon: hij bracht zeventien jaar in Volendam door. Zoekend naar dat speciale Hollandse licht, de dreigende luchten en het barre vissersbestaan. In het kielzog van de schilders kwamen beroemde schrijvers en componisten naar het vissersdorp, Marcel Proust, Edward Grieg, Maurice Ravel. Jan Brokken wekt deze hele vergeten geschiedenis op schitterende tot leven in een grabbelton aan verhalen, de ene nog mooier dan de andere.

 

Datum: 17 maart

tijd: 15.00 uur

boekverkoop&signeren: na afloop, om 16.30 uur

plaats: Boekhandel Blokker,

Binnenweg 138,

2101 JP Heemstede

organisatie&reserveren: toegang vrij, reserveren gewenst info@boekhandelblokker.nl of 023-5282472/ app 06 18336320