Jan Brokken voor 2e maal ‘De ontdekking van Holland’ in Edam 

Vanwege de overweldigende belangstelling zal een week na de avond in Kerk de Swaen in Edam een tweede voorstelling plaatsvinden. Opnieuw zal Alexander Reeuwijk op dinsdag 12 maart in gesprek gaan met Jan Brokken over zijn nieuwe boek De ontdekking van Holland in Kerk de Swaen in Edam. Wie op de wachtlijst staat, krijgt bericht, anderen kunnen zich aanmelden op onderstaand mailadres.

Achter de witte vitrage van het Volendamse hotel Spaander ligt de kiem van een cruciale periode in de Nederlandse kunstgeschiedenis. De gastvrijheid van uitbaters Leendert en Aaltje Spaander, de levendige avonden en de ateliers op de begane grond, bleken vanaf 18881 een magneet voor groten getale kunstenaars. Uit de hele wereld kwamen ze naar Volendam: ruim 1400 schilders, onder wie zo’n 200 vrouwen. Uit Engeland, de VS, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, de Scandinavische landen, Spanje, Japan. Ze bleven er tussen de drie weken en drie jaar, een Oostenrijkse kunstenaar kwam 28 keer naar Volendam en de Fransman Hanicotte spande de kroon: hij bracht zeventien jaar in Volendam door. Zoekend naar dat speciale Hollandse licht, de dreigende luchten en het barre vissersbestaan. In het kielzog van de schilders kwamen beroemde schrijvers en componisten naar het vissersdorp, Marcel Proust, Edward Grieg, Maurice Ravel. Jan Brokken wekt deze hele vergeten geschiedenis op schitterende wijze tot leven in een grabbelton aan verhalen, de ene nog mooier dan de andere.

 

Datum: 12 maart

tijd: 20.00 uur

boekverkoop&signeren: boekhandel Het Pakhuys is aanwezig

plaats: Kerk de Swaen,

Voorhaven 135,

Edam

entree: 10 euro

kaartverkoop&reserveren: info@pakhuysboeken.nl