Jan Brokken over ‘De ontdekking van Holland’ in Haarlem

Een bijzonder initiatief: vijf Haarlemse boekhandels nodigen Jan Brokken uit voor een middag rond zijn jongste boek De ontdekking van Holland. Op uitnodiging van Athenaeum Haarlem, Blokker Heemstede, Bredero Boeken Santpoort-Noord, De Vries Van Stockum en Kennemer Boekhandel gaat Arno Koek op zondagmiddag 26 mei in gesprek met Jan Brokken in de Kennemer Boekhandel in Haarlem. Het gesprek zal gaan over wat er schuilging achter de witte vitrage van het Volendamse hotel Spaander: een cruciale periode in de Nederlandse kunstgeschiedenis. De gastvrijheid van uitbaters Leendert en Aaltje Spaander, de levendige avonden en de ateliers op de begane grond, bleken vanaf 18881 een magneet voor groten getale kunstenaars. Uit de hele wereld kwamen ze naar Volendam: ruim 1400 schilders, onder wie zo’n 200 vrouwen. Uit Engeland, de VS, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, de Scandinavische landen, Spanje, Japan. Ze bleven er tussen de drie weken en drie jaar, een Oostenrijkse kunstenaar kwam 28 keer naar Volendam en de Fransman Hanicotte spande de kroon: hij bracht zeventien jaar in Volendam door. Zoekend naar dat speciale Hollandse licht, de dreigende luchten en het barre vissersbestaan. En naar klassieke voorbeelden, zoals bv te vinden in het Frans Hals Museum in Haarlem. In het kielzog van de schilders kwamen beroemde schrijvers en componisten, Marcel Proust, Edward Grieg, Maurice Ravel. Jan Brokken wekt deze hele vergeten geschiedenis op schitterende wijze tot leven in een grabbelton aan verhalen, de ene nog mooier dan de andere.

Datum: 26 mei

aanvang: 15.00 uur

boekverkoop&signeren: na afloop

plaats: Kennemer Boekhandel

Kleverparkweg 3,  Haarlem

organisatie&reserveren:info@kennemerboekhandel.nl  of een van de andere vier organiserende boekhandels