12 oktober – Belgische Presentatie Stedevaart met het wervelende programma Parade, het Parijs van Erik Satie in Gent

Op uitnodiging van Boekhandel Walry en VBK België presenteert Jan Brokken op maandag 30 maart zijn nieuwe boek Stedevaart in Schouwburg Minard in Gent. Met het wervelende, vijf kwartier durende programma Parade, het Parijs van Erik Satie waarmee hij al veel succes oogstte in Amsterdam. Tobias Borsboom (piano) en Peter Vigh (alt- en sopraansaxofoon) voeren bekende en minder bekende werken uit van Erik Satie, Jan Brokken vertelt over een van de kortste en wonderlijkste theaterproducties die in Parijs tot stand kwam, Parade, met muziek van Erik Satie, decor en kostuums van Pablo Picasso, choreografie van Léonide Massine en uitvoering Les Ballets Russes. Onder het motto Sois moderne, Wees modern!

Dit programma zou oorspronkelijk op 30 maart worden uitgevoerd maar Covid strooide roet in onze Parade. Wie toen een kaartje had gekocht – en dat waren ruim 200 lezers – kunnen dat inruilen tegen een nieuw entreebiljet. De organisatoren hebben alle mogelijke maatregelen genomen om besmettingsgevaar te voorkomen. De zaal wordt NIET geheel uitverkocht, er zullen open plekken tussen het publiek blijven. Iedereen wordt verzocht bij het betreden en het verlaten van de zaal een mondkapje te gebruiken.

In Stedevaart beschrijft Jan Brokken 22 steden aan de hand van 22 markante persoonlijkheden – beeldende kunstenaars, schrijvers, componisten, architecten, politici, geleerden of een boekbinder – die de geest van de stad incarneren. Hij begint met Mahlers thuisoord (Amsterdam) en waaiert dan over de wereld uit: de stad van Morandi (Bologna), Čiurlionis (Vilnius), Donizetti (Bergamo), Nishida (Kyoto), Frank Gehry (Bilbao), Eva Mameli Calvino (Cagliari), Félix Houphouët-Boigny (Yamoussoukro), Calatrava (Valencia), Joseph Beuys (Düsseldorf), Tip Marugg (Otrobanda), Pēteris Vasks (Aizpute), Iosif Raiskin & Dmitri Sjostakovitsj (Sint-Petersburg), Satie (Parijs), en blijft soms weer dicht bij huis: Hobbema (Middelharnis), Chouchou Debussy (Arcachon) of zijn schoonmoeder (Bordeaux). Op speelse wijze rijgt Jan Brokken de verhalen aaneen, laat het onzichtbare en geheimzinnige van steden zien. Het omvangrijke en rijk geïllustreerde Stedevaart barst van de vitaliteit, kennis, eruditie, nieuwsgierigheid.

Stedevaart is leunstoeltoerisme en tijdreizen voor fijnproevers. **** Peter Jacobs, de Standaard

Brokken weet vanalles te verknopen, de wisselwerking tussen een stad en een kunstenaar te evoceren en je het gevoel te geven dat je een glimp van hun ziel hebt gezien. – Tomas Vanheste

Je bekijkt steden anders als je Stedevaart meeneemt op reis. Brokken steekt zijn ervaring en zijn gevoelens in zijn boek. Zijn stijl is prikkelend en anekdotisch op een humorvolle wijze. Heerlijk om te lezen. – Nicky Aerts, Klara Boekentip van de week

Een geweldige voorstelling rond die malle Satie. We hebben genoten. – Freek de Jonge en Hella de Jonge

datum: 12 oktober 2020

aanvang: 20.00 uur

plaats: Minardschouwburg,

Romain Deconinkplein 2,

9000 Gent

kaarten: 8 euro

bestellen: tel. 09 267 28 28 of via www.minard.be/boekvoorstellingJanBrokken

of bij boekhandel Walry tel 09/222 91 67 of boekhandel@walry.be