Baltische zielen: de concertlezing

Mattie De Schepper in het Weekblad Midden-Brabant: “Belevingen die het volmaakte heel dichtbij komen zijn zeldzaam. Een beter begin van het cultureel jaar 2013 hadden we ons niet kunnen wensen. Het niveau van de concertlezing Baltische Zielen zal moeilijk nog te evenaren zijn. De intensiteit en de sfeer die voelbaar aanwezig was in de Knoptoren in Sint-Oedenrode is denk ik ook moeilijk over te brengen op wie niet deelde in deze beleving. (..) Wie Jan Brokken eerder meemaakte tijdens een lezing weet dat zijn gave voor het gesproken woord niet onder doet voor zijn geschreven woord. ‘Leest passages voor’ doet te kort aan de wijze waarop Jan Brokken zijn publiek meeneemt in zijn verhaal. Hij was samen met Krista Varik in de concertzaal in Tallinn tijdens die indrukwekkende eerste uitvoering van Arvo Parts Credo en liet ons door zijn gloedvol verhaal als het ware mee getuige zijn van het historische moment: het begin van de ‘zingende revolutie’. (..) De verhalen in dit literair concert werden door pianist Marcel Worms en violiste Ursula Schoch omspeeld met werk van Arvo Part, Heino Eller, Ester Magi, Peteris Vasks, George Gershwin (geboren als Jacob Gershowitz) en Jurgis Gaizauskas. De vertolkingen van Marcel Worms en Ursula Schoch waren van grote schoonheid. Vioolspel heeft in Sint-Oedenrode nooit zo indringend geklonken. De vleugel bleek zich uitstekend aan te passen aan de toets en de zeggingskracht van Marcel Worms. Welk een zegen en rijkdom om muziek te kunnen brengen en te beluisteren die als symbiose past in een zo diepmenselijk verhaal van en door Jan Brokken.”