Russische nominatie voor ‘De gloed van Sint-Petersburg’ van Jan Brokken

De gloed van Sint-Petersburg (in het Italiaans Bagliori a San Pietroburgo) maakt kans op de Russische Antsiferov Prijs voor Het Beste Buitenlandse Boek over Sint-Petersburg. Jan Brokkens prachtige ode aan Sint-Petersburg staat op de shortlist, de jury beslist op 15 november. De prijs wordt sinds 1996 eens in de drie jaar uitgereikt door de D.S. Likhachev Stichting in Sint-Petersburg. Nikolaj Antsiferov was de auteur van het beroemde boek De ziel van Sint-Petersburg (1922). Naar hem is de prijs vernoemd. Jan Brokken: ‘Een prachtig moment. Op de dag dat de rechten van zowel De rechtvaardigen als Baltische zielen verkocht zijn aan de Russische uitgeverij Nestor Historia, met vestigingen in Moskou en Sint-Petersburg. Ik ben ongelooflijk blij. Ook door de reacties van de Russische studenten Nederlands. Twee weken geleden besprak ik het boek met hen in Sint-Petersburg. Het was een ongelooflijk mooie avond op het Nederlandse consulaat-generaal. Veel van die studenten kwamen uit de Oeral of Siberië, voor hen was het boek ook een ontdekkingsreis.’