Jan Brokken ontvangt Gouden Ganzenveer 2023 voor ‘ontzagwekkende oeuvre’

De Academie De Gouden Ganzenveer kent de Gouden Ganzenveer 2023 toe aan Jan Brokken! Jet Bussemaker maakte de laureaat vandaag bekend in het programma De Taalstaat op NPO Radio 1.

Jan Brokken ontvangt de prijs vanwege zijn ontzagwekkend brede en omvangrijke oeuvre dat bestaat uit literaire non-fictie, reisverslagen, romans, journalistieke reportages en autobiografisch werk. De Academie eert Brokken als een verhalenverteller pur sang met internationale faam – zijn werk is in een twintigtal talen vertaald – en om zijn vermogen om op een bijzonder inspirerende manier belangwekkende verhalen uit te diepen over zeer uiteenlopende onderwerpen.

Voorzitter van de Academie Jet Bussemaker: “Een recent voorbeeld van het belang van het werk van Jan Brokken is zijn boek De Rechtvaardigen. Hierin beschrijft hij niet alleen op aangrijpende wijze de geschiedenis van consul Jan Zwartendijk, die tijdens de Tweede Wereldoorlog duizenden Joden het leven redde, maar ijverde hij tevens voor erkenning voor Zwartendijk, wat onlangs heeft geleid tot het voornemen hem postuum te onderscheiden.”

De feestelijke prijsuitreiking van De Gouden Ganzenveer vindt plaats op maandag 18 september a.s. in Amsterdam.