Jan Brokken bekroond met Gouden Label voor In het huis van de dichter

Zondag 5 juni 2011 ontving Jan Brokken in het stadhuis van Brussel een Gouden Label, een Vlaamse muziekprijs die kan worden vergeleken met de Nederlandse Edison. Jan Brokken ontving de prijs voor In het huis van de dichter, zijn boek over Youri Egorov.

Enkele citaten uit het juryrapport: ‘Dit boek is geschreven zoals Egorov speelde. Geniaal’ en ‘Koude rillingen krijgt een mens bij het lezen van dit adembenemende boek.’ Het volledige juryrapport is te lezen op www.klassiek-centraal.bein de rubriek boek en cd.

Zondag 5 juni 2011 ontving Jan Brokken in het stadhuis van Brussel een Gouden Label, een Vlaamse muziekprijs die kan worden vergeleken met de Nederlandse Edison. Jan Brokken ontving de prijs voor In het huis van de dichter, zijn boek over Youri Egorov.

‘Officieel is het boek een roman. Voor Klassiek Centraal is dit een verkeerde catalogering omdat het boek veel meer is dan zomaar een roman. Het is een feitelijke biografie over het leven van een geniaal musicus – de pianist Youri Egorov – waar de auteur door het toeval of het lot mee verbonden werd. Beide generatiegenoten hadden in de periode dat ze elkaar kenden, een soort haat/liefde verhouding waar de muziek, en vooral het pianospel van Egorov, centraal stond.

Al lezend verneem je hoe Brokken alles in het werk stelde om Egorov op het rechte pad te houden. Dit is hem tot zijn grote spijt niet gelukt en hij moest, zoals iedereen in de omgeving van Egorov, machteloos vaststellen hoe de in alles exuberant levende Eogrov slachtoffer werd van Aids en aan de ziekte overleed op veel te jonge leeftijd. De indrukken die Brokken aan deze markante persoon overhield, zijn zo sterk dat hij via een boek dit verhaal aan de wereld wel moest bekendmaken om zo het genie van de Russische toppianist op zijn wijze te vereeuwigen.

De schrijfstijl is vlot, hoogstaand en voor iedereen zeer begrijpbaar, pretentieloos en met veel menselijke gevoel, medeleven en karakter. De lezer reist als het ware mee met de auteur in de wagen, zit mee op het appartement decandente feestjes te houden, zit mee in de concertzaal op het puntje van de stoel met de mond open de luisteren, geniet van de uitstapjes, geeft de pianist mee ruzie en weent samen met de auteur met het dramatische lijden en sterven van Youri Egorov.’ –  juryrapport Gouden Label