Hoogste eer voor Jan Zwartendijk, de verzetsheld uit ‘De rechtvaardigen’ van Jan Brokken.

Verzetsheld Jan Zwartendijk kreeg op 14 september, postuum, de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in goud. Dat is de oudste en belangrijkste dapperheidsonderscheiding buiten de strijd en is voor het laatst in 1964 toegekend. Demissionair premier Rutte overhandigde de Erepenning vanmiddag aan Zwartendijks kinderen Edith en Rob Zwartendijk. Het verhaal van  Jan Zwartendijk werd door Jan Brokken verteld  in De rechtvaardigen dat in 2018 verscheen.

Diplomaat Zwartendijk (1896-1976) redde aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in Litouwen het leven van duizenden Poolse Joden door ze te voorzien van een Nederlands visum. Zwartendijk was destijds directeur van Philips in Litouwen en plaatsvervangend consul.

RTL Nieuws sprak met Rob Zwartendijk, de zoon van Jan Zwartendijk en met Jan Brokken