‘De kampschilders’ staat op de longlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2023

Jan Brokken staat met De kampschilders op de longlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2023, de prijs die jaarlijks wordt uitgereikt door een jury van beroepslezers – recensenten, boekverkopers en docenten – uit Nederland en Vlaanderen aan het beste Nederlandstalige literaire (fictie en non fictie) boek van het jaar.

De Kampschilders is het onvergetelijke en  aangrijpende verhaal van de schilders Willem en Maria Hofker en Rudolf Bonnet, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in hetzelfde jappenkamp terechtkwamen als Brokkens vader Han en moeder Olga. De kampschilders maakt samen met De tuinen van Buitenzorg en Mijn kleine waanzin deel uit van De Indië trilogie, die onlangs in nieuwe uitvoeringen verscheen.

De kampschilders kwam ook op de longlist van de Libris Geschiedenis Prijs 2023.

De winnaar van de Boekenbon Literatuurprijs ontvangt een bedrag van 50.000 euro. De jury, dit jaar onder leiding van oud-minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven, maakte haar keuze van 15 titels op de longlist uit 493 door uitgevers ingezonden titels. Donderdag 28 september 2023 maakt de jury de Shortlist van maximaal vijf genomineerde boeken bekend en op donderdag 9 november 2023 wordt het winnende boek bekendgemaakt.