De eindejaarslijstjes Beste Boek 2013

Nederland wordt weer doodgegooid met lijstjes, in Vlaanderen is het trouwens niet minder leuk. Lijstje horen bij korte dagen en de geur van dennennaalden. Bij de Beste Boeken van 2013 scoort De vergelding niet slecht. ‘Ongehoord knap en meeslepend,’ oordeelt Jos Bloemkolk inHet Parool. ‘Wat de gewone Nederlander in de oorlog meemaakte, wordt in dit boek weerspiegeld.’ De vergeldingopent de rij van Beste Boeken in Het Parool. Het boek is voor Bloemkolk óók een spannende whodunnit. Kees ’t Hart rekent De vergelding eveneens tot de beste boeken van 2013. ‘Op microniveau en daardoor juist van grote universele kracht,’ schrijft hij in De Groene Amsterdammer. Wat Vicky Vanhoutte in het Belgische dagblad De Standaardonderschrijft. ‘De vergelding is in Vlaanderen straal genegeerd.’ Ten onrechte, zij rekent het boek tot het beste van 2013. ‘Brokken geeft in zijn zoektocht naar waarheid geschiedenis het menselijkste gezicht.’ Ook voor de Bibliotheek Gent is De vergelding het beste non-fictie boek van het afgelopen jaar. Voor Jan Meng idem dito op RTV N-H: no. 1