Nieuwjaar: In het huis van de dichter

De in Amsterdam geboren en opgegroeide pianist Camiel Boomsma (1990) stuurde Jan Brokken via de uitgeverij zijn debuut cd Wagner Transcriptions. Uit dank voor In het huis van de dichter, dat diepe indruk op hem heeft gemaakt. Youri Egorov – dat staat ook in het boek – had niet veel op met Liszt. Hij vond de componist niet oprecht, niet eerlijk. Op de cd van Camiel Boomsma staan twee Wagner-transcripties van Franz Liszt, Tannhäuser: Recitativ und Romance en Tristan und Isolde: Isoldes Liebestod. Het lijkt alsof Camiel heel discreet Youri wil weerspreken: beide transcripties missen ieder effectbejag en zijn bijzonder zuiver. Dat komt misschien ook door Boomsma’s ingehouden, subtiele spel. Wagner kun je laten daveren, ook in transcripties, maar Boomsma laat dat na. Op de cd staat ook een transcriptie van Zoltan Kocsis, Tristan und Isolde: Einleitung. Indrukwekkend. Met als grappige bijkomstigheid dat de Hongaar Zoltan Kocsis regelmatig aan tafel zat in huize Egorov aan de Brouwersgracht in Amsterdam. Een heel gedurfde debuut-cd van Camiel Boomsma, zonder virtuoos gedaver maar hoogst muzikaal en diepzinnig – geheel in de lijn van Egorov. Ik was heel blij met dit nieuwjaarspresentje.