Oudjaar: In het huis van de dichter

Het lijkt een constante te worden: met oud en nieuw komen mails binnen over In het huis van de dichter. Het is alsof dit boek over vriendschap, dood en gemis juist met de feestdagen heftige reacties oproept. De beeldhouwer en schilder Heleen Landolt, die veel musici tekende en schilderde, schreef uit Zwitserland: “Toen ik In het huis van de dichter gelezen had, liep ik echt treurend rond, alsof ik Youri Egorov persoonlijk gekend had. Niet alleen omdat een talent te vroeg gestorven is, ook omdat hij in het leven nog zoveel had kunnen beleven.” Heleen Landolt had het boek op tafel liggen toen zij bezoek kreeg van het pianistenpaar Jürg en Sandra Hanselmann. Het gesprek kwam op Youri Egorov. Een paar dagen later mailde Jürg Hanselmann(1960, eminent pianist, eminent componist) naar Jan Brokken: “Wanneer ik het me goed herinner, vond het concert in 1980 of 1981 in Londen plaats. Youri Egorov speelde in de Queen Elisabeth Hall: de 12 etudes van Chopin opus 10 en de 12 preludes uit Boek 1 of 2 van Debussy (daar ben ik niet zeker van, maar ik denk eerder Boek 2). Naast een studiegenoot zat ik op een prachtige plaats op de vijfde rij. Voor ons, op de eerste rij, en pal voor de pianist (dichterbij kon niet) zat een jong, elegant paar. Egorov speelde Debussy voor de pauze.