Engelse vertaalrechten De rechtvaardigen van Jan Brokken verkocht aan uitgeverij Scribe

De wereldwijde Engelse vertaalrechten van De rechtvaardigen zijn binnen een maand na verschijnen door Atlas Contact verkocht aan uitgeverij Scribe. Al tijdens de Frankfurter Buchmesse was er grote belangstelling voor het tot voor kort onbekende verhaal van de Nederlandse consul Jan Zwartendijk die duizenden Joden het leven redde. Naar verwachting verschijnt The Just in 2019 op de Engelse, Amerikaanse en Australische markt.

 In De rechtvaardigen beschrijft Jan Brokken hoe Jan Zwartendijk aan het begin van de Tweede Wereldoorlog een manier ontdekte om uit Polen gevluchte Joden het leven te redden: hij schreef voor hen een visum uit voor Curaçao. Daarmee reisden zij met de Trans Siberië Express naar Japan, van waar ze zich over de hele wereld verspreidden – vrijwel allen overleefden de oorlog. Jan Zwartendijk die in 1976 overleed heeft zelf nooit geweten hoeveel mensen dank zij zijn moedige actie zijn ontkomen. Hij ontving postuum de Yad Vashem-eretitel ´Rechtvaardige onder de Volkeren´.

Scribe is een onafhankelijke en zelfstandige Australische uitgeverij van literaire fictie en non-fictie met kantoren in Melbourne, Londen en New York. Andere  auteurs in hun fonds zijn Nino Haratischwili, A.F.Th. van der Heijden en André Aleman. Oprichter en uitgever Henry Rosenbloom: ‘Ik blijf me verbazen over de nieuwe boeken van hoge kwaliteit die over de Holocaust verschijnen. De rechtvaardigen belooft een van de meest boeiende, ontroerende en buitengewone te zijn – een tot nu toe onbekend verhaal van een zakenman door de geschiedenis uitverkoren om een van nobelste taken ooit uit te voeren.’ 

De Italiaanse vertaalrechten zijn verkocht aan uitgeverij Iperborea waar De rechtvaardigen in 2020 zal verschijnen.