Jan Brokken wint belangrijkste Rotterdamse prijs voor De vergelding

Jan Brokken heeft de mr. J. Dutilhprijs gewonnen met zijn boek De vergelding. Tijdens een druk bezochte bijeenkomst in het Schielandhuis werd hem deze tweejaarlijkse prijs van het Rotterdams Historisch Genootschap uitgereikt. De jury onder voorzitterschap van Nelleke Noordervliet roemt de stilistische gaven van Jan Brokken en zijn meeslepende manier van schrijven. In De vergelding vertelt hij volgens het juryrapport een universeel verhaal over de verwerking van een oorlogstrauma en maakt hij het lot van eenvoudige mensen in een oorlog navoelbaar. Ook voor een ander boek van Jan Brokken had de jury veel waardering: Blok, de boekhandelaar van mijn vader. Dit korte werk kon niet in de prijzen vallen omdat het in opdracht is vervaardigd: de eerste editie schreef Jan Brokken op verzoek van de Koninklijke Boekverkopersbond; vorig jaar verscheen een handelseditie. De jury wilde toch niet onvermeld laten dat dit portret van een Rotterdammer grote indruk maakt en dat het door het oorlogsverleden van Blok in het verlengde van het bekroonde De vergelding ligt. De mr. J. Dutilhprijs bestaat uit een geldbedrag van 6000 euro en een beeldje van de Rotterdamse kunstenaar Joep van Lieshout. Direct na het bekendmaken van de prijswinnaar stroomden de felicitaties van lezers via de website binnen. ‘Een boek dat je niet weg kunt leggen,’ schreef de heer Tukker. ‘Eindelijk gerechtigheid,’ schreven veel andere lezers. De vergeldingwas zeven keer eerder genomineerd.