‘Stedevaart’ getipt door boekhandel Van Someren & Ten Bosch

‘In ieder verhaal uit Stedevaart staat wel een detail dat je zo de diepte in trekt. Over de schilder Morandi: ‘De rand van zijn hoed was juist breed genoeg om zijn verlegenheid te verbergen, die als een tic onder zijn licht trillende oogleden lag.’ Net als in Baltische zielen krijgen de beschreven personen maximaal kleur, warmte en diepte.(…)

En wat werd ik weer blij van al die verhalen. Omdat u met mijn blijheid niks kunt, heb ik mij afgevraagd waarom het lezen van Jan Brokken toch zo’n groot genoegen is. Het bekende antwoord, lees de kranten, is: hij is zo’n groot verteller. Maar wat is dat, een groot verteller? En vooral: waarom, waardoor, waarin is juist Jan Brokken zo’n groot verteller?

Bij een groot verteller hang je aan zijn lippen. Je vergeet dat je leest en je zit, of beter nog: je leeft midden in het verhaal.

Waarom hang je aan iemands lippen? Jan Brokken verleidt je met het ritme van zijn zinnen en zijn alinea’s. Het is een rustig ritme met logische accenten waarin zowel de clichés als de moeilijke woorden ontbreken. Lees Stedevaart en zeg ja tegen het leven.’

Aldus Herman Krans, advocaat in Zutphen. Hij houdt al zijn hele leven van boeken en werkt met groot genoegen op vrijdagavond en zaterdag in Boekhandel Van Someren en Ten Bosch, de boekhandel van zijn vrouw Ine Soepnel.

Lees hier de volledige bespreking.