Jan Brokken over Doorgeven en ‘De tuinen van Buitenzorg’ in Bennekom

Op uitnodiging van Vrijzinnigen Bennekom en in het kader van de cyclus Zin op Zondag geeft Jan Brokken op zondag 26 september een lezing over het thema Doorgeven naar aanleiding van De tuinen van Buitenzorg in Bennekom.

Als Jan Brokken op de radio het muziekstuk De tuinen van Buitenzorg van Leopold Godowsky hoort, herinnert hij zich de brieven die zijn moeder vanuit Java en Celebes aan haar in Nederland achtergebleven zus schreef. Het is het begin van een speurtocht, naar zijn moeder voor ze zijn moeder werd, een vrouw van 23 die met een gretige nieuwsgierigheid de Javanen, Makassaren, Boeginezen en Toradja’s tegemoet treedt en hun talen leert spreken, lezen en schrijven. Een vrouw die grote tegenslagen te verwerken krijgt maar geen moment haar respect voor de Indische volken en hun cultuur verliest, tot de oorlog haar dwingt het hoofd te buigen.

Dankzij de brieven van zijn moeder kon Jan Brokken een stuk geschiedenis doorgeven zoals dat op persoonlijke wijze werd beleefd. Tegelijk kon hij zich dankzij die brieven een beeld vormen van zijn moeder vóór ze zijn moeder werd. Jan Brokken: ‘Hoe vreemd dat ook klinkt, onze ouders zijn de grote onbekenden voor ons. En omdat we onze ouders niet kennen, snappen we ook weinig van de tijd waarin zij leefden.’

Muzikale medewerking wordt verleend door de gitarist Jimmy Glasmacker, geboren in Bogor, die teruggrijpt op zijn muzikale roots.

 

Datum: 26 september

aanvang: 10.30 uur

plaats: Muziekvereniging OBK

Kierkamperweg 36

6721 TE Bennekom