Jan Brokken (tekst) en Tobias Borsboom (piano) ‘De tuinen van Buitenzorg’ in Eindhoven

Op uitnodiging van het Academisch Genootschap Eindhoven geven Jan Brokken (tekst) en Tobias Borsboom (piano) op dinsdag 12 april de concertlezing De tuinen van Buitenzorg in de AG-Meerlezaal in Eindhoven.

Als Jan Brokken op de radio De tuinen van Buitenzorg van Leopold Godowsky hoort, herinnert hij zich de brieven die zijn moeder vanuit Java en Celebes aan haar in Nederland achtergebleven zus schreef. Het is het begin van een speurtocht, naar zijn moeder voor ze zijn moeder werd, een vrouw van 22 die met een gretige nieuwsgierigheid de Javanen, Makassaren, Boeginezen en Toradja’s tegemoet treedt en hun talen leert spreken, lezen en schrijven. Een vrouw die grote tegenslagen te verwerken krijgt maar geen moment haar respect voor de Indische volken en hun cultuur verliest, tot de oorlog haar dwingt het hoofd te buigen. Tegelijkertijd beschrijft Brokken hoe Leopold Godowsky met hulp van de Indische componist Paul Seelig tot zijn meesterwerk de Java Suite kwam. De tuinen van Buitenzorg is een parel van een boek, speciaal voor de Boekenweek 2022 verschijnt een eenmalige goedkope uitgave, Jan Brokken leest er passages uit voor, Tobias Borsboom speelt zes deeltjes uit de door de gamelan geïnspireerde Java Suite van Leopold Godowsky en een Javaase dans van Paul Seelig.

Datum: 12 april
Aanvang: 20.00 uur, signeren in pauze
Plaats:
AG-Meerlezaal
Parklaan 93
5613 BC Eindhoven

Toegang: AG-leden 5euro, belangstellenden 15 euro, studenten met collegekaart 7,50 euro