Jan Brokken (tekst), Marcel Worms (piano) en Eleonore Pameijer (fluit) brengen ‘Verborgen Geschiedenis, Verboden Muziek’ in Schiedam

Op uitnodiging van de Stichting Westvest 90 en ter herdenking van de Tweede Wereldoorlog brengen Jan Brokken (tekst), Marcel Worms (piano) en Eleonore Pameijer (fluit) op zaterdagavond 30 april hun indrukwekkende tekst- en muziekprogramma Verborgen Geschiedenis, Verboden Muziek in de Westvestkerk in Schiedam. Naar aanleiding van zijn boek De vergelding, een dorp in tijden van oorlog vertelt Jan Brokken over het wegmoffelen van dramatische oorlogsgebeurtenissen. Hij belicht tevens de goeddeels vergeten muziekwerken die uitgevoerd worden van componisten wier werk verboden was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Marcel Worms en Eleonore Pameijer voeren werken uit van Dick Kattenburg, Johanna Bordewijk-Roepman, Leo Smit, Rosy Wertheim, Marius Flothuis, Paul Hermann en Nico Richter. De meeste van deze componisten overleefden de oorlog niet en kwamen om in concentratiekampen. Het opvallende is dat hun muziek niet diep tragisch is maar getuigt van een enorme vitaliteit. Dick Kattenburg kan gerust de Nederlandse Gershwin worden genoemd en Leo Smit en Rosy Wertheim zochten hun inspiratie in Frankrijk bij o.a. Ravel. De oorlogssonate van Johanna Bordewijk-Roepman getuigt van een enorme kracht. Ook muzikaal is dit programma ongelooflijk interessant en veelzijdig.

Datum: 30 april
Aanvang: 20.15 uur
Locatie: Westvestkerk
Westvest 90
3111 BZ Schiedam