Jan Brokken over ‘De rechtvaardigen’ in Wijhe

Op uitnodiging van de Openbare Bibliotheek Wijhe geeft Jan Brokken op donderdag 21 oktober de (driemaal eerder uitgestelde) lezing (de aanhouder wint) over zijn boek De rechtvaardigen in ’t Laanghuus in Wijhe (O). Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ontdekte de Nederlandse consul in Kaunas, de directeur van Philips Litouwen Jan Zwartendijk, een manier om duizenden Joodse vluchtelingen het leven te redden: hij schreef voor hen een visum uit voor Curaçao. Daarmee reisden ze met de Trans Siberië Express naar Japan, van waaruit ze zich over de hele wereld verspreidden – vrijwel allen overleefden de oorlog. Jan Brokken beschrijft het leven van Jan Zwartendijk en de lotgevallen van enkele ontkomen Joden in een meeslepend epos. De rechtvaardigen is een les in moed, in het maken van de juiste keuzes op het juiste moment. Een onthutsend non-fictieboek waaraan jarenlange en wereldwijde research ten grondslag ligt. Een boek dat tot Kamervragen leidde en tot een excuus van de minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok aan de familie Zwartendijk. Een boek waarvan inmiddels tien vertalingen in voorbereiding zijn, waarvan de Engelse vertaling is verschenen en dat de Prijs van de Italiaanse Boekverkopers 2020 won.

Steven Spielberg: ‘Als ik het verhaal van Jan Zwartendijk eerder had gekend, had ik het verfilmd.’ Bill Clinton: ‘He filled desperate lives with hope during a period of great darkness, and his actions will remain a beacon of decency and righteousness for generations to come.’

 

Datum: 21 oktober

aanvang: 19.30 uur, signeren in de pauze

plaats: ’t Langhuus,

Langstraat 29,

8131 BA Wijhe

organisatie&reserveren&kaartverkoop:  www.bibliotheeksalland.nl